Lumea la pas

Live to travel, travel to live!
Ungaria

Castelul din Diósgyőr, o aventură în trecut

Pe un deal de calcar, pe valea râului Szinva, în secolul al XII-lea, se înălța o mică fortăreața de pământ ce avea să fie transformată ulterior într-un castel impunător. Odată cu invazia mongolă, regele Bela al IV-lea a oferit în dar castelul banului Ernye, descendent al familiei Ákos, al cărui fiu avea să transforme mica așezare într-un castel de piatră în formă circulară, exact la poalele Munților Bükk ce fac peisajul unui loc feeric, bogat în vânat.

Castelul își atinge perioada de glorie în seculul al XIV-lea, în timpul domniei regelui Ludovic I al Ungariei, când i s-a adăugat un domeniu întins și  fosta construcție a fost transformată într-un splendid castel gotic cu patru turnuri așezate în colțuri ce înconjoară curtea, castel ce avea să devină repede un important scaun regal. În 1832, odată cu moartea regelui, castelul avea să devină un dominion al doamnelor, fiind oferit cadou de nuntă la nu mai puțin de 6 regine printre care și Beatrice, soția regelui Matia Corvin. Odată cu înfrângerea regatului Ungariei în bătălia de la Mohács în 1526 și instalarea ocupației otomane, castelul va intra în declin transformându-se în timp în ruine.

Astăzi însă, putem să ne întoarcem în timp, să ne plimbăm prin curtea medievală a castelului total renovat, să mirosim plantele medicinale lăsate la uscat, să admirăm uneltele fierarilor medievali, să hoinărim prin holuri largi spre camerele regale, să urcăm pe scările înalte în cele patru turnuri să ne bucurăm de natură, de păduri și de munți, să dansăm în sala de bal, să devenim, pentru câteva ore regi și regine dintr-o perioadă de mult apusă, într-un spațiu ce surprinde astăzi viața de atunci. Mobilier, picturi, blazoane, vestimentație, muzică, toate se îmbină, în jurul mărețului castel, într-o armonie ce te teleportează în trecut.

Castelul este înconjurat astăzi o piață largă unde se organizează anual diferite evenimente, festivaluri sau concerte, astfel că, dacă preferi ceva mai multă agitație poate Zilele Castelului sau Festivalul Săgeata de Aur sunt un moment bun să ajungi la Diósgyőr.

Zona este ideală și pentru iubitorii de natură, localitatea Lillafüred aflată pe malurile lacului Hámori, în inima Munților Bükk, aflându-se la o aruncătură de băț. Și, dacă tot nu te-am convins, la doar câțiva kilometrii distanță în suburbia Miskolctapolca poți avea parte de o experiență inedită cu apă termală în care poți să te scalzi înconjurat de pereții reci ai unor peșteri ce datează de mii de ani. Barlangfürdő merită însă un post special.