Lumea la pas

Live to travel, travel to live!
GRECIA

Vergina

Trei săptămâni în Grecia!!! Gândul la excursia aceasta pur și simplu m-a copleșit deoarece Grecia, pentru mine, are ceva aparte, un înveliș misterios, mitic, incitant ce amestecă cultura antică grecească și contemporaneitatea într-un cadru natural divin, de la zeiescul Olimp, la cristalinul tărâm al lui Poseidon.

De fiecare dată când îmi planific o excursie îmi place să mă documentez înainte cât de mult se poate despre locul respectiv, pentru ca atunci când ajung acolo să știu la ce să mă aștept, să știu ce vreau să vad, să simt fiori atunci când merg pe o cărare uscată și prăfuită pentru că, de fapt pășesc pe urmele lui Platon sau când privesc ruinele orașului pe care Alexandru cel Mare l-a părăsit pentru a cucerii întreaga lume, să știu unde e cea mai cristalină apă și unde se mănâncă cel mai bun gyros. Așadar, cu mai bine de o lună înainte, am început să îmi planific meticulos traseul.

Prim oprire – inima Imperiului Macedonean – actuala Vergina. Am început să citesc despre Philip al II-lea, despre Alexandru cel Mare, despre Aristotel, cam tot ce mi-a căzut în mână. A fost ca o experiență inițiatică! Cu cât citeam mai mult, cu atât trăiam mai mult trecutul și îmi terorizam mai tare vecinii pentru că ascultam în continuu muzică antică grecească (mă rog, ceea ce se crede a fi muzică antică grecească)!

Ca idee, dacă sunteți curioși – The spirit of Aristotel este cel puțin „inspirațional”.

Revenind la Vergina, numită în antichitate Aigai (Ege) după numele fondatorului său Aigeus, dar identificată din punct de vedere etimologic și ca „Orașul caprelor”, a fost capitala Macedoniei până în secolul IV î.Hr. când aceasta este mutată la Pella, dar care va rămâne tot timpul cel mai important oraș al Imperiului Macedonean datorită caracterului sacru al orașulu. Aigai a fost cel mai însemnat centru cultual din zonă și locul în care întreaga dinastie macedoneană își odihnește sufletul, locul în care Euripides și-a pus în scenă ultimele tragedii și în care Philip al II-lea a fost asasinat de către un soldat al gărzii imperiale.

Astăzi, monumentalitatea orașului Aigai mai poate fi doar imaginată, orașul fiind distrus în totalitate de romani în secolul al II-lea î.Hr. când palatul imperial este dărâmat din temelii, iar teatrul și toate celelalte clădiri sunt arse complet. Toată măreția orașului antic mai poate fi văzută astăzi în micuțul dar spectaculosul Muzeu al Mormintelor Regale construit într-o manieră absolut remarcabilă. Muzeul este în sine un tumul ce cuprinde 4 morminte, cel mai important fiind cel al lui Philip al II-lea, construcția fiind ridicată efectiv în situ, relevându-ne astăzi imaginea tumulului exact așa cum arăta înainte de excavație. Sentimentul pe care îl simți în momentul în care te afli în fața intrării în mormânt este devastator.. îmi tremurau picioarele de emoție și 10 minute, pur și simplu am împietrit parcă vrăjită de un blestem antic. Ochii, singuri, erau cei care și-au păstrat mobilitatea și s-au plimbat pe fiecare pată de culoare lăsată de pensula anticilor, fiecare adâncitură a celor două coloane dorice care sprijină intrarea, fiecare crăpătură lăsată de cutremurul din secolul I î.Hr…

Cel mai spectaculos exponat este iarnax-ul de aur ce adăpostește rămășițele impunătorului rege și pe care este incrustat celebrul soare macedonean, deasupra căruia atârnă o coroană confecționată din 313 frunze de stejar și 68 de ghinde de aur. Nu vă puteți imagina emoția pe care o transmite acest spațiu sacru. Cu fiecare privire, Vergina îți vorbește…

Sunt atât de bătrână și fără glorie! Nici nu mai știu câți ani am… 2600 sau 2700… să fie oare mai mulți? Am încetat să îi mai adun după ce m-au distrus și m-au ars din temelii. M-am născut din porunca lui Apollo acum mult mult timp… ah, ce vremuri! Eram un oraș nobil… și ce glorie am purtat mai târziu când pe tărâmul meu macedonenii își îngropau regii, închinau zeilor jertfe și ascultau tragedii în dragul meu teatru.

Am îngropat întreaga dinastie macedoneană în sufletul meu! Toți sunt aici… da! Pe pământul pe care calci tu acum…  Eu, eu pe pământul meu, în teatrul acela l-am văzut încoronat pe Alexandru Macedon! Oh, copilul meu, ce cuceritor! Cel mai mare din toate timpurile! A plecat să cucerească lumea și nu l-am mai văzut vreodată… L-a sedus Babilonul și faima până când malaria i-a distrus puternicul trup…

I-am ascultat povestea și am încercat, cât am putut, să v-o spun și vouă. Vergina este un loc unde orice iubitor de antichitate trebuie să ajungă, măcar o dată… Vergina e Aegae și împreună sunt istorie! O istorie care te cutremură!